Bučno olje, okusno in blagodejno

Blag okus s pridihom lešnikov, prefinjen rastlinski vonj in temno zelena barva so lastnosti, ki naredijo bučno olje za pravo specialiteto. Če temu dodamo še širok in zanimiv izbor jedi, ki jih je mogoče pripraviti z bučnim oljem, ter blagodejne učinke na zdravje, imamo pred seboj pravo kulinarično posebnost.


Predelava bučnega olja v oljarni Kocbek

Bučno olje ima na Štajerskem in v Prekmurju že dolgo tradicijo, čeprav so ga tudi tam še pred nekaj desetletji večinoma uporabljali le za pripravo solat in skute. Zaradi izjemnega okusa, vonja ter posebne barve in gostote pa je danes postalo prava specialiteta, ki jo spoznavajo tudi drugje. Bučno olje je pri nas na voljo v vsaki restavraciji, ki kaj da na svoj sloves, ne le na solati, pač pa v številnih drugih dobrotah.


Z njim je mogoče pripraviti celo vrsto odličnih jedi, od hladnih predjedi, juh, namazov, testenin ter glavnih jedi in seveda solat. Z nekaj kulinaričnega znanja o povezovanju okusov je z bučnim oljem in semeni mogoče narediti tudi sladice, peciva, dopolniti okus sadja in pripraviti celo sladoled ter čokolado. Povedano na kratko: uporabnost olja je skoraj neomejena, le ideje je treba imeti in poskusiti.

#kocbek #bučnoolje