Na izlet s traktorjem


Če vas bo pot popeljala v Slovenske gorice se morate ustaviti pri Firbasovih. Družina ki že več kot 25 let na njihovi domačiji v Cogetincih razvaja svoje goste z vsem, kar jim ponuja narava in okolica. Družina Firbas gradi svojo zgodbo uspeha prav na domačnosti, ki jo nudijo svojim gostom.


Bojan, ko obiščem vašo kmetijo me vedno pričakajo nekatere od vaših domačih živali, ki se sprehajajo po dvorišču in bližnjih pašnikih. Ob tem pristnem utripu, ki ga živite, kaj goste najbolj preseneča?

Gostom je najbolj pri srcu, da ohranjamo to življenje na kmetiji, da lahko spoznajo katere živali so bile in še so na naših kmetijah ter pristen stik z naravo. Da so svobodni, pa če tudi samo poležijo na travi.


Ni za spregledati, da imate zelo lepo urejeno domačijo in vrt. Kdo skrbi za vse to?

Skrbimo večji del sami s pomočjo občasne pomoči od okoliških kmetij. Predvsem nam okoliški kmetje pomagajo pri večjih opravilih na poljih, v sadovnjaku in v vinogradu. Ata Lujz skrbi za delo okoli hiše, mama za kuhinjo. Sam poskrbim za sprejem gostov. Vsak od nas ima svoje zadolžitve in vsi si medsebojno vedno priskočimo na pomoč.


Ni skrivnost, da je vaša Mama odlična kuharica. S čim goste pričakate, ko obiščejo vašo domačijo?

Kot že rečeno se mi resnično držimo načela, da kaj pridelamo tudi ponudimo gostu, tako je seveda vse odvisno od sezone. Najbolj znana dobrodošlica je naš hišni narezek s suhimi mesninami (meso iz tünke, suha salama, domača šunkarca, podtrebušnina...), ki jih skrbno pripravimo čez zimo, mladi majski sir, različni skutni namazi in seveda sveža zelenjava iz vrta. Na kemtiji še zredimo kokoši, ki nam nesejo domača jajca, svinjino in seveda tudi govedino. Vse živali imajo prosto pašo oz. so 24 ur na prostem.Oče Alojz je znan po tem, da goste tudi rad zapelje na ogled kmetije na prav posebnem vozu, kot se je to uporabljalo nekoč. Skrbi pa tudi za tisto žlahtno kapljico in domačo viljamovko drži?

Tako je oče Alojz ali ''Ata Lujz'' je večji del zadolžen za opravila zunaj hiše, kamor seveda spadata tudi negovanje vina in viljamovk. Popelje Vas lahko tudi po dvorišču s starim traktorjem Steyr, letnik 1966 in lesenim vozom. To je svojevrstno doživetje za vse generacije. Pristen utrip, ob katerem se narišejo številni nasmehi na obraze.Sami ste pogosto prisotni tudi pri skupinah, kjer prevzemate tisto besedo, ki popestri vzdušje domačije. Kakšni so danes gostje, ki prihajajo k vam in koliko se sprostijo na vaši domačiji.

Sprostijo se lahko že preprosto, da uživajo v senci lipe ali oreha in v preprosti podeželjski kulinariki iz svežih sestavin. Današnji tempo življenja terja svoj davek in pri nas lahko za trenutek pozabite na vsakodnevno ihto. Prav slednje iščejo gostje, ki nas obiščejo, saj se želijo odmakniti. Najti svoj mir in naravo, ki jih obdaja ter napolni z energijo. To se mi zdi, v današnjem času čedalje bolj potrebujemo. V prijeten dan vas bodo zagotovo popeljal vonj po domačih dobrotah, ki so zagotovo odličen uvod začetek dneva. Tega lahko potem preživite na potepanju po okoliških znamenitostih in naravi. Ali pa se prepustite toplim mehurčkom lesene kadi pod krošnjami naših dreves. Za prav posebno doživetje gostov je tudi spanje na seniku, ali v glamping hiškah.


Tudi okolica, kjer stoji vaša domačija nudi številne možnosti za rekreacijo, sprehode, imate celo odbojko in nogomet... Tisti, ki pa si želijo doživeti pristen utrip domačije pa lahko poprimejo tudi za delo?

Okolica ponuja številne poti za kolesarjenje in sprehod, odbojko na mivki, nogomet, namizni tenis, streljanje z lokom ali pa preprosto uživanje v senci pod orehom. Bolj delovno razpoloženi nam lahko pomagate tudi pri vsakdanjih kmečkih opravilih ali pa nam pomagate nakrmiti živivo.Počitek lahko pri nas nadgradite tudi z obiskom katerega od več kot 10 mineralnih vrelcev, znamenitega gradu Negova, številnih jezer, ali s spoznavanjem zgodovine bližnjih mest - Cerkvenjak, Stara gora, Gornja Radgona, Radenci, Lenart in Murska Sobota. Nova zanimivost pri na je sedaj za popestritev ponudbe izpoja 9 e-koles, s katerimi lahko raziskujete našo regijo še lažje.Nedavno ste se povezali tudi v skupen projekt Gourmet over Mura, kjer ste se združili s sedmimi ponudniki kulinaričnih storitev Pomurja. Kaj nudi Gourme popotnikom in komu je namenjen?

Gourmet over Mura je zamišljen kot kulinarični izlet sedmih pondunikov, ki smo se združili s tem namenom, da gostom ponudimo nekaj več ob spoznavanju Pomurja. Na skupni poti lahko obiskovalci izberejo svoje kulinarično doživetje in si prilagodijo obisk posamezne domačije, kjer lahko spoznajo različne družinske zgodbe. V projektu Gourmet over Mura se gost lahko poda od naše domačije do Vinarstva Marof, šunkarne Kodila, pivovarne Bevog, gostilne Rajh, vinarstva Steyer in oljarne Kocbek. Zamišljen je kot kulinarični izlet, čeprav vavčerjev za posamezni obisk ni potrebno izkoristiti v enem dnevu pri vseh ponudnikih. Je pa priporočljivo, ker tako dobi gost v enem dnevu vrhunsko kulinarično izkušnjo Pomurja.